İŞLETMENİN MUHASEBESİYLE İLGİLİ OLMAYAN TİCARİ DEFTERLER
ELEKTRONİK ORTAMDA TUTULACAK!
İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hakkında Tebliğ (“Tebliğ’’) Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 14.02.2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Tebliğ ile bazı şartların varlığı halinde ticari defterlerin elektronik ortamda tutulmasına ilişkin zorunluluk getirilmiştir. Tebliğ’de ayrıca hangi defterlerin elektronik ortamda tutulacağı, hangi şirketlerin bu yükümlülüğe sahip olduğu, defterlerin elektronik ortamda tutulması sırasında uyulacak usuller düzenlenmiştir.
Tebliğ’de sayılan şirketlerin pay defterlerini, yönetim kurulu karar defterlerini, müdürler kurulu karar defterlerini ve genel kurul toplantı müzakere defterlerini Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanacak Elektronik Defter Sistemi’nde (“Sistem’’) 01.07.2025 tarihi itibarıyla elektronik olarak tutması gerekmektedir.
Aşağıda yer alan şirketler ilgili ticari defterlerini elektronik ortamda tutmakla yükümlü kılınmıştır;
- 01.2026 tarihinden itibaren kurulan tüm şirketler
- Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve Kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’in 5. Maddesinde belirtilen şirketler: Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, tüketici finansmanı ve kart hizmetleri şirketleri, varlık yönetim şirketleri, sigorta şirketleri, anonim şirket şeklinde kurulan holdingler, döviz büfesi işleten şirketler, umumi mağazacılıkla uğraşan şirketler, tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri, ürün ihtisas borsası şirketleri, bağımsız denetim şirketleri, gözetim şirketleri, teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketler ile serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketler.
Yukarıda yer almayan şirketler de iradi olarak ticari defterlerini elektronik ortamda tutabilecektir. Ancak Tebliğ uyarınca defterlerini Sistem üzerinden tutmaya başlayan şirketler tekrar fiziki ortamda ticari defterlerini tutma imkanı bulunmamaktadır.
Tebliğ ile birlikte ticari defter açılış kapanış onaylarına ilişkin bir kolaylık sağlanmış olup Sistem üzerinden tutulan defterlerin açılış ve kapanış onayına ilişkin zorunluluk kaldırılmıştır.
Elektronik ortamda defter tutulmasına ilişkin geçiş süreci öngörülmüştür. Halihazırda fiziki deftere sahip olan şirketlerin 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren 2 ay içerisinde karar alarak notere başvurması ve fiziki defterlerin kapanışını gerçekleştirmesi gerekmektedir. 1 Ocak 2026 tarihinden sonra kurulan şirketler için ise elektronik ortamda tutulacak defterler şirketin ticaret siciline tescili ile aktif hale gelecektir.
Son olarak, Sistem’de oluşturulan defterlere yapılan kayıtların doğruluğunu sağlama konusunda şirketin yönetim organı yükümlü olup 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 553. maddesi uygulanarak gerçek durum ile kayıtlar arasındaki farklılıkların meydana getirebileceği zararlardan şirket yönetim organı üyeleri ve yöneticilerin sorumluluğu doğabilecektir.
Saygılarımızla,
Kurt Gürler Hukuk Bürosu